P. Sagan opäť na stupni víťazov, vyhral 3. etapu Tirreno - Adriatico

09.03.2013 Celý región

Narni Scalo 8. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan vyhral piatkovú daždivú 3. etapu pretekov Tirreno - Adriatico (Indicatore - Narni Scalo, 190 km), keď sa presadil v záverečnom špurte pelotónu. Jazdec tímu Cannondale sa v priebežnej klasifikácii posunul z 19. priečky na šiestu s 18-sekundovým mankom na vedúceho Brita Marka Cavendisha.

Sagan povrdil svoje špurtérske kvality, keď nastúpil približne 150 m pred cieľom a v koncovke ukázal chrbát najväčším kokurentom. Na druhé miesto odsunul Cavendisha, ktorý si udržal pozíciu lídra celkového poradia, tretí skončil Nemec Andre Greipel. Peter Sagan si za etapové prvenstvo pripísal do svetového rebríčka UCI prvých šesť bodov.

Pre 23-ročného žilinského rodáka malo štvrté etapové víťazstvo v tomto kalendárnom roku mimoriadnu cenu, pretože sa mu premiérovo podarilo pokoriť veľkého rivala.

"Prvýkrát v kariére som v priamom súboji zdolal Cavendisha," povedal slovenský cyklista, ktorý je špecialistom na náročné šprintérske etapy a obľubuje úniky krátko pred cieľom, zvlášť pri miernom stúpaní. Dážď mu v tomto prípade nerobil problém. "Iste, podmienky boli osobité, no víťazstvo ma skutočne potešilo. Moji kolegovia v tíme odviedli skvelú prácu, keď nasadili správne tempo pri záverečnom stúpaní, čím sme unavili čistokrvných šprintérov. Myslím si, že to bola správna taktika," citovala Sagana agentúra AP.

Cavendish si síce udržal post lídra priebežnej klasifikácie, v záverečnom špurte však pôsobil dojmom, akoby mu chýbala potrebná energia. "Snažil som sa držať Sagana, no ten bol dnes veľmi silný," uznal kvality súpera britský jazdec.

Druhý slovenský zástupca Martin Velits z tímu Omega Pharma-Quick Step obsadil v piatkovej etape 159. pozíciu so stratou 8:53 min na víťaza. V celkovom poradí mu patrí 165. miesto.

Preteky Tirreno - Adriatico pokračujú v sobotu 173 km dlhou etapu z Narni na vrchol Prati di Tivo. Týždňové podujatie vyvrcholí v utorok individuálnou časovkou v San Benedetto del Tronto.

"Som veľmi rád, že po včerajšku, keď mi nevyšiel záver, som dnes dokázal v záverečnom špurte zvíťaziť. Posledné metre boli dramatické, Cavendish sa ma snažil trochu vytlačiť, ale potom sa zaradil a posledné metre som dal do finišu všetko. Opakujem, mám z triumfu veľkú radosť a musím poďakovať celému tímu, ktorý mi veľmi pomohol a skvele pracoval. Znova pršalo, hlavne posledných 40 km. Mám pocit, že sa mi znova vrátil kašeľ. Verím však, že to prekonám. Ďakujem fanúšikom za podporu," sprostredkoval slová Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Poradie v 3. etape (Arezzo - Narni Scalo, 190 km):
1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 5:15:12, 2. Mark Cavendish (V. Brit./Omega Pharma-Quick-Step), 3. Andre Greipel (Nem./Lotto), 4. Gerald Ciolek (Nem./MTN-Qhubeka), 5. Matthew Goss (Austr./Orica-GreenEdge) 6. Davide Cimolai (Tal./Lapre-Merida), 7. Tyler Farrar (USA/Garmin-Sharp), 8. Thor Hushovd (Nór./BMC Racing), 9. Manuel Belletti (Tal./ Ag2r La Mondiale), 10. Simon Geschke (Nem./Argos-Shimano) všetci čas ako víťaz , ... , 159. Martin VELITS (SR/Omega Pharma-QuickStep) +8,53 min.

Priebežné poradie po troch etapách: 1. Cavendish 11:23:08, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-QuickStep) +7 s, 3. Niki Terpstra (Hol./Omega Pharma-QuickStep) +9, 4. Tony Martin (Nem./ Omega Pharma-QuickStep), 5. Zdeněk Štybar (ČR/ Omega Pharma-QuickStep), 6. Peter SAGAN všetci +18 ... 165. Martin VELITS +11:07 min.
 
 
 

Vyberte región